top of page

קראו את המפה מחדש

טיפ- טיפה

מפה היא כלי חשוב שעוזר לנו להתמצא. היום כמעט לא משתמשים בו, בעיקר משום שיש ווייז או אפליקציות אחרות. אבל כל מי שאיבד קליטה, נגמרה לו הסוללה או בדיוק נפל על תקלה עולמית ברשת יכול להזדהות עם הרגשת חוסר האונים שמקיפה אותך בהיותך במקום לא מוכר, ללא שום יכולת לדעת לאן ואיך מגיעים. לקרוא מחדש את המפה, זו בדיוק הסיטואציה הזו בעולם שלפני האפליקציות. הגעת למקום מסוים, אתה בטוח שאתה ברחוב הנכון, אבל עוד ועוד ועוד דברים לא מסתדרים. עוד ועוד עובדות נראות מוזרות והתחושה העמומה הזו גורמת לך להיזכר ולהבין עוד ועוד סימנים שהתעלמת מהם. שעברת לסדר היום, שהצלחת להסביר למרות שעמוק בפנים ידעת שאתה עובד על מישהו. 
כשמצטברות עובדות רבות שפשוט לא מסתדרות, אין ברירה ואי אפשר לעשות תיקונים קטנים, שינויים קוסמטיים, אלא יש לקרוא מחדש את המפה. ואולי, לפעמים צריך לכתוב אותה מחדש. 

Blue Smoke

ציטוט ושיטוט

"כאשר דרך החיים תלולה, זכור נא להיות בעל דעה צלולה." 

בחן את עצמך

o    מה לא מסתדר לך בתפיסת העולם הנוכחית? מהם הסימנים שמעוררים בנו חוסר נוחות?
o    האם אנחנו מכירים את המפה היטב? אנחנו יודעים מה גבולות הגזרה שלה?
o    אנחנו מבינים מה ה"נמשל" של המושג מפה? לאיפה בחיים אנחנו לוקחים את זה – 
  לאמונה? 
  יחסים חברתיים? 
   דימוי עצמי?
   דפוסי התנהגות?
   מטרות בחיים?
o    מה נחשב טעות בניווט ומתי יש לקרוא מחדש את המפה?

 

תרגיל עצמי

שרטטו מפה ממשית. לא רעיונות, עקרונות, אלא ציור של החיים או התחום בחיים בו אתם רוצים לעשות שינוי. תארו את גבולות הגזרה, מה היא מתארת, ולאט לאט התחילו להוסיף עוד ועוד שכבות. השכבות הבסיסיות הם התחומים שאין ביכולתנו לשנות, ההרים שלנו, החופים, הנחלים. תנו שם ודימוי לכל אחד מהאתגרים הקשיים וההזדמנויות.
לאט לאט, הוסיפו עוד ועוד שכבות – אם יש תחומים קרובים זה אל זה, הוסיפו כבישים, גשרים או בתים. תחשבו איפה בית הקיץ שלכם, איפה דירת הנופש, מי השכנים ומה המסלולים שאתם רוצים ללכת בהם לעומת המסלולים מהם אתם רוצים להימנע. 

צוללים

מפות הן דרך לסדר את העולם באופן שאנחנו יכולים לתפוס. כל מפה, מחליטה במה היא מתמקדת וממה היא מתעלמת. בווייז אין נוף או עצים, ובמפת סימון שבילים הכביש הוא לא הדרך החשובה. כל מפה, היא למעשה בבואה של הכרעה ערכית, של הדברים שאנחנו רוצים לראות, של התחומים שחשובים לנו. באחד מכתבי היד שפורסמו רק באופן חלקי משווה הרב קוק את התפיסה האמונית של כל אדם למפה. ככל שהוא מכיר טוב יותר כל תא שטח, כך הוא יודע להבין טוב יותר שיטות רעיונות ומצבים איתם הוא נפגש. גם אנחנו, כמי שחיים ופועלים במדינת ישראל, מכירים את הקווים המרכזיים של מפת הארץ, אבל אנחנו לא תמיד יודעים מה מסתתר אם עושים מיקוד או זום אין. 
כשאנחנו באים לחשב מסלול מחדש, הכי חשוב לדעת מה לא מסתדר, מה הקשיים, מדוע המפה הנוכחית לא מספיק טובה. הקושי והכאב הוא הרמז שעוזר לנו להתקדם. ואין ראוי מלסיים עם סיפור מפורסם של ר' הלל צייטלין - המתאר נער שאבד ביער עבות. לאחר שעות של חיפושים, לפתע נתקל באדם מבוגר שניכר עליו שהוא מכיר את היער. הוא רץ לקראתו וביקש את עזרתו, אך למרבה הצער הקשיש השיב לו שאמנם גם הוא לא יודע את הדרך החוצה, ועדיין מחפש, אבל הוא יכול לסייע לו בלהכיר את הדרכים אותן הוא כבר יודע שאינן מגיעות לשום מקום...
תמיד כדאי לחשוב לא רק מה אנחנו יודעים, אלא מה אנחנו יודעים שלא עובד. 

bottom of page