תבחרו את המלחמות שלכם
כדי לנצח במלחמה לפעמים עדיף להפסיד בכמה קרבות קטנים, ולפעמים עדיף לא להילחם בכלל. אל תהיה צודק, תהיה חכם - אוהבות אמהות להגיד, ועם כל כמה שזה מעצבן להודות, הן פשוט צודקות...
בדרך כלל כשאנחנו חושבים על 'לבחור את הקרבות שלנו' אנחנו חושבים על עבודת צוות, או עבודה מול צוות. יש לכך כמובן הצדקה היסטורית: לדוגמה, על מנת לנצח את נפוליאון או את היטלר: הצבאות המתמודדים עמדו לפני בחירה לא פשוטה: איפה להילחם? אילו מחירים לשלם?
על מכשיר בשם 'אניגמה' שמעתם? זו הייתה מכונת ההצפנה המתקדמת ביותר בעולם במלחמת העולם השנייה, הנאצים השתמשו בה להעביר שדרים. בעלות הברית לא ויתרו, והקימו צוות של גאונים (על טיורינג, אחד מאבות המחשב, שמעתם? אולי על איאן פלמינג - האיש שהמציא את ג'יימס בונד? הם הסתובבו שם) שהצליחו לפצח בשלב מסוים חלק מהשדרים המקודדים. למרות זאת, כדי שהצבא הגרמני לא יגלה שההצפנה פוצחה - הם המשיכו להתנהל כאילו השדרים לא התקבלו, בחלק מהמקרים. כן, זה עלה בחיי אדם רבים, אך במטרה למנוע אובדן של חיי אדם רבים יותר.
נניח ששני פושעים ביצעו פשע ביחד ונחקרים על ידי המשטרה. אם יורשעו, הם יודעים שכל אחד מהם ייכנס לכלא ל-15 שנה. אם לא יהיו בידי המשטרה ראיות, ברור להם שהם יועמדו לדין על עבירה משנית וייכנסו לכלא לשנה אחת כל אחד. בהיעדר ראיות, מציעה המשטרה לכל אחד מהם להעיד נגד חברו ולהיכנס לכלא לחמש שנים. אם רק אחד מהם יעיד וחברו לא יעיד כנגדו, זה שהעיד ייצא מיד לחופשי וחברו ייכנס לכלא למשך 15 שנה.
מפו את המצבים האפשריים.
ה עושה במצבי לחץ?
כמה פעמים אתה מנסה להתבונן במצב מהצד לפני שאתה פועל?
האם לעיתים אתה פועל בפזיזות?
במקרים קיצוניים קל לנו להגיד שאפשר לוותר על אמות מוסר מסוימות: כך לדוגמה ייתכן ולא נשפוט אדם שנמצא בחרפת רעב על גניבת כיכר לחם (עלובי החיים, ז'ן ולז'ן) האם זה נכון גם לגבי מצבים שאינם קיצוניים אך יכולה לצמוח מכך תועלת רבה לטווח הרחוק?
האם כאנשים דתיים יש לנו אמות מוסר שונות שמנחות אותנו בבחירת ה'קרבות'? הגבלות וקווים אדומים מוחלטים?
האם נכון להשליך עיקרון זה למרחבים נוספים? חזרה בתשובה, עשה לך רב... האם זו אינה פשוט בחירה ברע במיעוטו?
האם בגיל מסוים קל יותר להתמודד עם בחירת ה'קרבות'?
מהי האסטרטגיה המומלצת, על פי הסרטון?